Η Γιορτή της 25ης Μαρτίου στο Λύκειο/ΙΒ

25i lykeio

Η φετινή γιορτή της 25ης Μαρτίου, για τις βαθμίδες Λυκείου/ΙΒ, επικεντρώθηκε στην καταστροφή, το 1824,  της Ηρωικής Νήσου Κάσου. Τη γιορτή ετοίμασε και παρουσίασε στο Θέατρο του Σχολείου, ομάδα μαθητριών του ΙΒ1. Στη διάρκειά της ξεδιπλώθηκε μια σχετικά άγνωστη, αλλά εξαιρετικά σημαντική, πτυχή της Ελληνικής Επανάστασης, η οποία αφορούσε τον σπουδαίο ρόλο της Κάσου στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. Οι μαθήτριες μίλησαν για τη σημαντική ναυτική δύναμη του νησιού και τον  αγώνα των γενναίων Κασσιωτών για την απελευθέρωση τόσο του νησιού τους όσο και γειτονικών νησιών, όπως η Κρήτη. Επίσης έγινε αναφορά στους ήρωες Κανταριτζή και Μαλλιαράκη.

Το 1824 το νησί βρέθηκε να πολεμάει μόνο του, ενάντια στους Οθωμανούς, στερημένο από τη βοήθεια που είχε επανειλημμένα ζητήσει από τη νεόκοπη ελληνική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του. Σήμερα το Ολοκαύτωμα της Κάσου θεωρείται μια σκοτεινή στιγμή στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης. Φέτος, 200 χρόνια μετά την καταστροφή, θυμόμαστε και αποτίνουμε φόρο τιμής στην ανδρεία της Ηρωικής Νήσου Κάσου

Συμμετείχαν οι μαθήτριες: Δήμητρα Γριβέα, Έλλη Βαν Καπέλεν, Ιωάννα Εξάρχου, Χλόη Κωνσταντίνου και Κατερίνα Χριστοπούλου.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Λίλυ Παπαγιάννη