Ημερίδα «Εξαρτήσεις στην εφηβική ηλικία»

Ημερίδα «Εξαρτήσεις στην εφηβική ηλικία»

Οι μαθητές/τριες της Α’ Λυκείου παρακολούθησαν στο πλαίσιο της σειράς Ημερίδων «Ημέρα χωρίς μάθημα» ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Εξαρτήσεις στην εφηβική ηλικία» την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024.

Στόχος της Ημερίδας ήταν η έγκυρη ενημέρωση των παιδιών από επιστήμονες με ειδικές γνώσεις στις συγκεκριμένες αρνητικές συμπεριφορές και εμπειρία στην προσέγγιση εφήβων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση των κινδύνων που προκαλούνται από όλες τις μορφές εξαρτήσεων που απειλούν τους εφήβους όπως: χρήση ουσιών, αλκοόλ, κάπνισμα-άτμισμα και τυχερά παιχνίδια.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος οι εισηγητές: κ. Χριστίνα Κορακιανίτη, Ψυχολόγος, MSc Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχολογία, SMOKE FREE GREECE, Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με θέμα εισήγησης «Κάπνισμα-άτμισμα: Κίνδυνοι και η ανάγκη για προληπτική παρέμβαση» και εκπρόσωποι της ΜΚΟ «Νηφάλιοι» με θέμα εισήγησης «Αλκοόλ: Εξάρτηση, συνέπειες και αντιμετώπιση»

Τα παιδιά είχαν έτσι την ευκαιρία να εκτεθούν σε ποικιλομορφία πληροφοριών προερχόμενων από πολλές πηγές πληροφόρησης και διαφορετικές οπτικές γωνίες: ομιλίες TeDX, όπως αυτές της Κ. Μάτσα, Ψυχιάτρου, πρ. Διευθύντριας «18 Άνω», με θέμα "Addictions in the time of crisis” και του Η. Αναστασιάδη, Δημοσιογράφου με θέμα «Μαρτυρία: Η εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια», επιστημονική τοποθέτηση σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη από το αρχείο της ΕΡΤ των Δ. Παπαδημητριάδη, Ψυχιάτρου, και Ε. Καφετζόπουλου, πρ. Προέδρου ΟΚΑΝΑ με θέμα «Εξαρτήσεις από ουσίες», μαρτυρίες απεξαρτημένων ατόμων, εισήγηση ψυχολόγου και συζητήσεις με τους προσκεκλημένους ομιλητές.

Στο τέλος, οργανωμένα σε ομάδες συζήτησαν και επεξεργάσθηκαν το υλικό που τους παρουσιάσθηκε και θα συνέθεσαν κείμενα που απαντούν σε ερωτήματα όπως:

  • Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα αίτια και ποιες οι επιπτώσεις των διαφόρων μορφών εξαρτήσεων;
  • Ποιες κατά τη γνώμη σας απειλούν περισσότερο τα παιδιά της ηλικίας σας και γιατί;
  • Ποιες δράσεις και ποια μέτρα αντιμετώπισης προτείνετε να εφαρμόσει το Σχολείο μας για την πρόληψη και αποτροπή τέτοιων φαινομένων;