Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Peep Science

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Peep Science

Σχολή Μωραΐτη, 18 – 25 Nοεμβρίου 2023

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Peep Science φιλοξενήθηκε φέτος στο Σχολείο μας από τις 18 ως τις 25 Νοεμβρίου. Πριν από την έναρξη του προγράμματος στην Αθήνα, 17 μαθητές/τριες από 3 ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Ουγγαρία και Ελλάδα) και 4 εκπαιδευτικοί δούλεψαν πάνω στο κοινό θέμα Renewable Energy Sources versus Fusion. Which is the most promising to pursue to meet the future energy needs of humanity?

Το πρόγραμμα της εβδομάδας ξεκίνησε με τις θεματικές παρουσιάσεις όλων των ομάδων και συζητήσεις πάνω σε αυτές. Οι προσεγγίσεις τους ανέδειξαν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζεται η ενεργειακή μετάβαση στις ευρωπαϊκές χώρες. Στη συνέχεια, αναμείχθηκαν σε διεθνείς ομάδες και συμμετείχαν σε διαδικασία Mock Trial ώστε να συνειδητοποιήσουν το ρόλο της νομοθεσίας στη σύγχρονη επιστήμη, καθώς και σε εργαστήριο Ρομποτικής για την κατασκευή ανεμογεννήτριας. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης επισκέψεις σε επιστημονικά εργαστήρια στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, όπου τα παιδιά συνομίλησαν με νέους ερευνητές που δραστηριοποιούνται σε κλάδους σχετικούς με το θέμα στο οποίο εργάστηκαν. Τέλος, ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου και την Ελευσίνα.

Ουσιαστικό ρόλο στην επιτυχία της εβδομάδας έπαιξαν επίσης οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου μας καθώς και οι οικογένειές τους που φιλοξένησαν με ιδιαίτερη ζεστασιά τα μέλη των ξένων αντιπροσωπειών.

Το Σχολείο εκπροσώπησαν στο πρόγραμμα οι: Γιώργος Καλογερόπουλος (Α1), Δημήτρης Καλογερόπουλος (Β4), Λυδία Κράτσα (Α4), Γιάννης Λογοθέτης (Α1), Αναστασία Πεντίδη (ΙΒ1), Θοδωρής Σάρρας (Α2) και Αλίκη Τακά (Α1). Την ομάδα προετοίμασαν οι καθηγήτριες κυρίες Χριστίνα Τριανταφύλλου και Ελένη Χαϊντούτη.