Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Peep History

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Peep History

1.sukromne gymnasium v Bratislave, 08 – 14 Nοεμβρίου 2023

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Peep History φιλοξενήθηκε φέτος στο 1.sukromne gymnasium v Bratislave, στη Μπρατισλάβα, από τις 8 ως τις 14 Νοεμβρίου. Πριν από την έναρξη του προγράμματος, 20 μαθητές/τριες από 4 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβακία και Τσεχία) και 4 εκπαιδευτικοί δούλεψαν πάνω στο κοινό θέμα Democracy and freedom of speech. Journalism and social media of our time and how they shape contemporary democracy.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας ξεκίνησε με τις εθνικές και τις θεματικές παρουσιάσεις όλων των ομάδων, που προσέγγισαν το θέμα της δημοκρατίας από ποικίλες οπτικές γωνίες (ρόλος πολιτικών, ρόλος του τύπου, ελευθερία του λόγου). Στη συνέχεια τα παιδιά ανακατεμένα σε διεθνείς ομάδες συμμετείχαν σε εργαστήριο για την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, συζήτησαν με τη δημοσιογράφο Suzana Hanzelova, και συνέταξαν επιστολές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικές με θέματα που απασχολούν τους νέους στην Ευρώπη. Επίσης, μια από τις ομάδες εργάστηκε για την προετοιμασία ενός video για τη διαφήμιση του προγράμματος Peep. Τέλος, ξεναγήθηκαν στην Μπρατισλάβα, επισκέφτηκαν την πόλη Trencin και το ιστορικό της κάστρο, δοκίμασαν καινούργιες γεύσεις και απέκτησαν πολλούς καινούργιους φίλους .

Το Σχολείο εκπροσώπησαν στο πρόγραμμα οι μαθητές/τριες: Ειρήνη Γαγάνη (Β1), Ιάσων Ελευθεράκης (Α2), Αλέξανδρος Μοσχάκης (Α5), Μαρίνα Τζάννου (Α5) και Νικόλας Φιλιππούσης (Α5). Την ομάδα προετοίμασε και συνόδευσε ο καθηγητής κύριος Μάριος Δημητριάδης.