Ημερίδα: Θαλάσσιο Περιβάλλον

Ημερίδα: Θαλάσσιο Περιβάλλον

Στο πλαίσιο της σειράς Ημερίδων του Λυκείου «Ημέρα χωρίς μάθημα» τα παιδιά της Α’ Λυκείου και του τμήματος Α(ΙΒ) παρακολούθησαν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Υπερθέρμανση των ωκεανών - Ρύπανση των θαλασσών - Μικροπλαστικά» την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023, με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος οι εισηγητές: κα Βάλια Αυγουστίδη, Phd, MBA, Head of Science, ESG & Sustainable Development Expert, με τίτλο εισήγησης: «Βιώσιμη Ανάπτυξη: Θαλάσσια ρύπανση, Μικροπλαστικά και ο Ρόλος του Ωκεανού στο κλίμα» και κα Παρασκευή Καραχλέ, Βιολόγος-Ιχθυολόγος, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, με τίτλο εισήγησης «Γνωρίζοντας τα ξενικά είδη: επιστημονική γνώση και συμβολή των πολιτών-επιστημόνων».

Παράλληλα, τα παιδιά παρακολούθησαν video και ενημερώθηκαν για δημοσιογραφικές έρευνες σε σχέση με την υπερθέρμανση των ωκεανών και την επίδραση στο κλίμα, το πρόβλημα των μικροπλαστικών στη θαλάσσια ζωή και την «εισβολή» ξενικών ειδών στη Μεσόγειο.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με μια βιωματική δράση καθαρισμού του παράκτιου χώρου στον Σχινιά, σε συνεργασία με την οργάνωση HELMEPA, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και την Ομάδα ΣΥΝΔΡΑΜΩ του Σχολείου μας με τον υπεύθυνο καθηγητή τον Π. Λατσούδη.

Τέλος, οι μαθητές/τριες οργανωμένοι σε ομάδες, συζήτησαν, συνέθεσαν και παρουσίασαν προτάσεις για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, εξετάζοντας την ατομική και συλλογική ευθύνη, τη θεσμική παρέμβαση σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο καθώς και την παρέμβαση των ΜΚΟ. 

Την οργάνωση και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η υποδιευθύντρια του Λυκείου Ά. Τρύφωνα, ενώ τα παιδιά στη δράση στον Σχινιά συνόδευσαν οι καθηγητές: Ε. Δούνια, Ν. Ντούρος και Γ. Πρέκα.