«Δίωρο» Έρευνας και Κατάρτισης

lykeio-dioro_ereynas_kai_katartisis-arhiki.jpg

Η παρουσίαση των ομαδικών εργασιών που εκπονήθηκαν από τους μαθητές/τριες της Α’ Λυκείου και Α(ΙΒ) στο πλαίσιο του «Διώρου» πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο του Σχολείου το Σάββατο 6 Μαΐου.

Στόχος του «Διώρου» είναι η παρακολούθηση από τα παιδιά εισηγήσεων σε θέματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στο επίσημο σχολικό πρόγραμμα και η μύησή τους στη διαδικασία της έρευνας, της συγγραφής και της παρουσίασης επιστημονικής εργασίας.

Οι εργασίες κάλυψαν ποικίλα ερευνητικά πεδία, όπως η βιοηθική, η γεωγραφία, η ιστορία, η θεωρία της επιστήμης, η οικονομία, το περιβάλλον, η πληροφορική, η τέχνη και η φυσική, αλλά και το και τα σύγχρονα εργαλεία του, η σχέση blockchain και NFT, η Body Art και το ανθρώπινο σώμα, η σκοτεινή ύλη, η ηθική εξέταση των κύριων μορφών συναίνεσης, οι ενεργειακές κρίσεις του χθες και του σήμερα, η τέχνη και η κοινωνία στον βενετοκρατούμενο Χάνδακα, η ελληνική τέχνη της δεκαετίας του 1970, η «θεωρία» της επίπεδης γης και τα quantum mechanics.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι εργασίες που κρίθηκαν από το σύνολο των μαθητών/τριών και των εποπτευόντων καθηγητών ως οι πιο αντιπροσωπευτικές και ολοκληρωμένες. Στη συνέχεια, το σύνολο των μαθητών/τριών της Α’ Λυκείου και Α(ΙΒ) παρουσίασαν τις εργασίες τους με τη μορφή επιστημονικών posters στους γονείς και τους συμμαθητές/τριές τους.