Συμμετοχή στην Προσομοίωση Ηνωμένων Εθνών ACGMUN 2023 (American College of Greece Model United Nations 2023)

Συμμετοχή στην Προσομοίωση Ηνωμένων Εθνών ACGMUN 2023 (American College of Greece Model United Nations 2023)

Ο όμιλος Forensics συμμετείχε στην 6η Σύνοδο Προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών του Αμερικανικού Κολλεγίου Pierce (ACGMUN), την 1η και 2η Απριλίου 2023, δίνοντας ακόμη μία φορά δυναμικό παρόν σε ένα συνέδριο MUN.

H Προσομοίωση Ηνωμένων Εθνών (Model UN ή MUN) είναι μια προσομοίωση κοινοβουλευτικού τύπου στο πρότυπο της λειτουργίας του διεθνούς οργανισμού και δίνει σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την ευκαιρία να ενημερωθούν για ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος και να συζητήσουν για αυτά στην αγγλική γλώσσα, αναλαμβάνοντας το ρόλο μιας συγκεκριμένης χώρας ή διεθνούς οργανισμού, και αποκτώντας έτσι μια πρώτη εμπειρία του κόσμου και της λειτουργίας των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των κρατών.

Οι 6 μαθήτριες και μαθητές από το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Σχολής Μωραΐτη συμμετείχαν ως εκπρόσωποι της Ισπανίας και ασχολήθηκαν με θέματα διεθνούς πολιτικής, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβάλλοντος. Το συγκεκριμένο συνέδριο MUN είχε ως κεντρική θεματική το “Breaking Barriers” και στα πλαίσια αυτού οι συμμετέχοντες προβληματίστηκαν γύρω από θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, την πολιτική κρίση στο Καζακστάν, τα φυσικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, καθώς και την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βιομηχανική παραγωγή.

Οι 6 μαθήτριες και μαθητές που εκπροσώπησαν την Ισπανία στις διάφορες επιτροπές ήταν οι: Αλέξης Παπαγιαννακόπουλος (IB1) στο United Nations Industrial Development Organization, Άγγελος Κομονδούρος (α1) στο Economic and Financial Committee,  Έκτορας Τουγιαννίδης (α1) στο Special Political and Decolonization Committee, Κατερίνα Δερπανοπούλου (Α3) στο Special Committee on Breaking Barriers, Βασίλης Δερπανόπουλος (A5) στο Legal Committee, Κατερίνα Μαλλιαροπούλου-Κατσιμή (preIB) στο Human Rights Council. Ο Αλέξης Παπαγιαννακόπουλος, μάλιστα, βραβεύτηκε ως ο καλύτερος εκπρόσωπος της επιτροπής του!

Εκτός των 6 αυτών εκπροσώπων (delegates) της Ισπανίας, η Ισαβέλλα Δικαίου (γ3) συμμετείχε ως δικαστής στην προσομοίωση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, εκδικάζοντας τη σύγκρουση Γκάνας και Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό για το ζήτημα του Ahmadou Sadio Diallo. Τέλος, η Γεωργία Ζέτου (ΙΒ1) ήταν αντιπρόεδρος του United Nations Industrial Development Office (UNIDO) από την οποία θέση ανέλαβε τον συντονισμό των εκπροσώπων των χωρών και της μεταξύ τους συζήτησης, καθώς και την προετοιμασία των θεμάτων.

Συγχαρητήρια στους μαθητές μας για την άξια και επιτυχημένη παρουσία τους σε ακόμη μία Προσομοίωση Ηνωμένων Εθνών!

Υπεύθυνοι Ομίλου:

Σ. Κάουφμαν, Α. Βαμβούκος, Π. Γκουβέλης, Φ. Κουτσοδημητρόπουλος, Γ. Φραγκιαδάκης