Ημερίδα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»

Ημερίδα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»

Η 3η «Ημέρα χωρίς μάθημα» για την Α’ Λυκείου με θεματικό άξονα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου και στόχευε στο:

  • να κατανοήσουν οι μαθητές την έννοια των προσωπικών δεδομένων και τον τρόπο που αυτή συνδέεται με την ιδιωτική τους ζωή, μέσα από τη χρήση του διαδικτύου
  • να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους στην προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, καθώς και συγκεκριμένες πρακτικές ασφαλείας κατά την πλοήγηση στα κοινωνικά δίκτυα και κατά την πραγματοποίηση αγορών
  • να πληροφορηθούν απαραίτητες πρακτικές ώστε να μπορούν οι ίδιοι/ίδιες να προφυλάσσουν τον εαυτό τους από την κακόβουλη ή/και παράνομη χρήση των στοιχείων τους.

Παράλληλα, τα παιδιά παρακολούθησαν ενημέρωση αναφορικά με τις αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες της χρήσης του διαδικτύου μέσα από φαινόμενα όπως το cyber bullying και ο εθισμός στο διαδίκτυο και ειδικά στο gaming.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους κινδύνους από την αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, κυρίως μέσω ιστοσελίδων διαδικτυακών αγορών, φόρουμ, ιστολογίων (blogs), καθώς και σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook.

Οι εισηγητές προσέγγισαν το ζήτημα μέσα από τη νομική, ηθική και τεχνική του διάσταση, ενώ ειδική αναφορά έγινε στο νέο Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (General Data Protection Regulation – GDPR – 2016/679).

Οι δραστηριότητες περιλάμβαναν μεταξύ άλλων ομιλίες και συζητήσεις με τους εξής προσκεκλημένους ειδικούς επιστήμονες:

  • κ. Γρηγόρης Λαζαράκος, Διδάκτωρ Νομικής Πανεπιστημίου Humboldt Βερολίνου, δικηγόρος, πρώην αν. μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, πιστοποιημένος νομικός εμπειρογνώμονας για την προστασία δεδομένων (CEPE L PS) στο Γερμανικό φορέα πιστοποίησης “European Privacy Seal GmbH” για προϊόντα και υπηρεσίες που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες (IT based products and services)
  • κ. Θεόφιλος Μυλωνάς, Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός MSc Information Systems, Ιδρυτής εταιριών τεχνολογίας (YSOFT AE, ΕXANDIA INC, CARDISOFT AE), Partner στο τεχνολογικό Fund TECS CAPITAL FUND, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Β. Ελλάδος, Μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ
  • κ. Μαρία Δάρα, Ψυχολόγος, Γραμμή Βοήθειας Ελλ. Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

Οι δραστηριότητες  ολοκληρώθηκαν με Στρογγυλά Τραπέζια – Εργαστήρια στα οποία θα συμμετείχαν όλοι οι μαθητές/τριες σε ομάδες.  Κατά τη δραστηριότητα αυτή τα παιδιά αξιοποίησαν βιωματικά τις γνώσεις τους σε πρακτικές εφαρμογές «Μελέτης Περιπτώσεων» (case studies).