Συμμετοχή στην Προσομοίωση Ηνωμένων Εθνών CGSMUN 2022 (Costeas Geitonas Schools Model United Nations)

CGSMUN

Ο όμιλος Forensics συμμετείχε στην 17η Σύνοδο Προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα (CGSMUN), στις 16 με 18 Δεκεμβρίου, δίνοντας ακόμη μία φορά δυναμικό παρόν σε ένα συνέδριο MUN.

H Προσομοίωση Ηνωμένων Εθνών (Model UN ή MUN) είναι μια προσομοίωση κοινοβουλευτικού τύπου στο πρότυπο της λειτουργίας του διεθνούς οργανισμού και δίνει σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την ευκαιρία να ενημερωθούν για ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος και να συζητήσουν για αυτά στην αγγλική γλώσσα, αναλαμβάνοντας το ρόλο μιας συγκεκριμένης χώρας ή διεθνούς οργανισμού, και αποκτώντας έτσι μια πρώτη εμπειρία του κόσμου και της λειτουργίας των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των κρατών.

Οι 9 μαθήτριες και μαθητές από το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Σχολής Μωραΐτη συμμετείχαν ως εκπρόσωποι της Λιθουανίας και ασχολήθηκαν με θέματα διεθνούς πολιτικής, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβάλλοντος. Στα ζητήματα τα οποία πραγματεύτηκαν περιλαμβάνεται η ευρεία χρήση των κρυπτονομισμάτων, ο αφοπλισμός των κρατών από πυρηνικά όπλα, η ακρίβεια του φαγητού και των βασικών αγαθών διαβίωσης, η κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σουδάν και ο ρόλος του ΟΗΕ και της UNICEF στον καθορισμό εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά προσχολικής ηλικίας σε αναπτυσσόμενα κράτη.

Οι 9 μαθήτριες και μαθητές που εκπροσώπησαν τη Λιθουανία στις διάφορες επιτροπές ήταν οι: Αλέξης Παπαγιαννακόπουλος (IB1) [Disarmament and International Security Committee], Ερμής Γαβουνέλης (ΙΒ1) [Economic and Financial Committee], Όλγα-Ευαγγελία Αρτινιάν (pre-IB) [Social, Cultural and Humanitarian Committee], Άλκης-Γεώργιος Κισσαμιτάκης (Α’ Λυκείου) [Special Political and Decolonization Committee], Μαργαρίτα Ράμπου (Γ’ Γυμνασίου) [Human Rights Council], Έκτορας Τουγιαννίδης (Α’ Γυμνασίου) [Environmental Commission], Άγγελος Κομονδούρος (Α’ Γυμνασίου) [UNICEF], Άννα-Μαρία Βάου (Β’ Λυκειου) [World Health Organization], Νικόλας Κωνσταντάκης (Γ’ Γυμνασίου) [Special Conference on Rebuilding Trust]. Ως πρεσβευτής της αποστολής, ο Άλκης εκφώνησε ομιλία στην τελετή έναρξης του συνεδρίου.

Εκτός των 9 αυτών εκπροσώπων (delegates) της Λιθουανίας, η Ισαβέλλα Δικαίου (Γ’ Γυμνασίου) συμμετείχε ως δικαστής στην προσομοίωση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, εκδικάζοντας τη σύγκρουση Γερμανίας και Ιταλίας για τη δικαιοδοσία των κρατών σε κρατικές ιδιοκτησίες εκτός των συνόρων τους. Τέλος, η Γεωργία Ζέτου (ΙΒ1) ήταν αντιπρόεδρος της Περιβαλλοντικής Επιτροπής (Environmental Commission) από την οποία θέση ανέλαβε τον συντονισμό των εκπροσώπων των χωρών και της μεταξύ τους συζήτησης, καθώς και την προετοιμασία των θεμάτων.

Συγχαρητήρια στους μαθητές μας για την άξια και επιτυχημένη παρουσία τους σε ακόμη μία Προσομοίωση Ηνωμένων Εθνών!

Υπεύθυνοι Ομίλου:

Α. Βαμβούκος, Γ. Βλασταράς, Π. Γκουβέλης, Σ. Κάουφμαν, Φ. Κουτσοδημητρόπουλος, Γ. Φραγκιαδάκης