Ο όμιλος Επιχειρηματικότητας στον 2ο Διαγωνισμό Envolve

Ο όμιλος Επιχειρηματικότητας στον 2ο Διαγωνισμό Envolve

Ο όμιλος Επιχειρηματικότητας Λυκείου-ΙB συμμετέχει στον «2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νέων με Προσανατολισμό στην Αειφόρο Ανάπτυξη», που διοργανώνεται από το Envolve Entrepreneurship, με δύο επιχειρηματικές ιδέες, μια που αφορά στην κυκλική οικονομία και μια στην κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Η πρώτη ομάδα, που αποτελείται από τους Στέλιο Βαφιά (Α5), Μελίνα Βελισσαράτου (IB1), Μαρίνα Γιαβρίδη (A4), Αλέξη Παπαγιαννακόπουλο (Α5), Νεφέλη Πολυμενίδη (ΙΒ1), Φαίδρα Ράπτη (Α1), Χάρη Σαραντίτη (ΙΒ1) και Κωνσταντίνο Σταγάκη (ΙΒ1), σχεδίασε έναν «έξυπνο» κάδο, με την ονομασία “OPBin”, ως λύση στο πρόβλημα της έλλειψης κινήτρου των πολιτών για ανακύκλωση. Οι χρήστες θα διαθέτουν μια ψηφιακή κάρτα (QR code), που θα αναγνωρίζει ο κάδος μέσω σύνδεσης στη βάση δεδομένων της συνεργαζόμενης εταιρείας Recycglobe. Έτσι, όσοι τον χρησιμοποιούν για μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών θα επιβραβεύονται συγκεντρώνοντας πόντους. Τέλος, οι χρήστες θα λαμβάνουν μηνιαία reports με την ανάλυση της αλληλεπίδρασης, το σύνολο των πόντων και τις εταιρείες στις οποίες μπορούν να τους εξαργυρώσουν.

Η δεύτερη ομάδα, που αποτελείται από τις Μαρίνα Γιαβρίδη (Α4) και Νικόλ Νικολέλη (IB2), ασχολήθηκε με τη δημιουργία μιας πλατφόρμας-hub πληροφόρησης, που θα δημοσιεύει την ποσότητα του φαγητού που περισσεύει από κάθε συνεργαζόμενη επιχείρηση, με στόχο τη μείωση του food waste στον χώρο της εστίασης. Επιπλέον, η ομάδα, παρατηρώντας μετά από έρευνα ότι το περισσευούμενο φαγητό μπορεί να αξιοποιηθεί για τη σίτιση ευάλωτων κοινωνικά οικογενειών, είχε την ιδέα ενός “FoodTruck”, δηλαδή ενός ειδικά διαμορφωμένου μικρού φορτηγού, που θα διατηρεί και θα μεταφέρει τις μερίδες φαγητού σε κεντρικά σημεία διανομής στην Αθήνα. Μέσω της πλατφόρμας, αλλά και συνεργαζόμενων εταιρειών online delivery, οι πελάτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τη θέση του foodtruck και τις διαθέσιμες μερίδες, αλλά και να «δεσμεύουν» τη μερίδα φαγητού που επιθυμούν.

Οι ομάδες των μαθητών/τριών που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό, καλούνται να υποβάλουν σε ψηφιακή πλατφόρμα την επιχειρηματική τους ιδέα, το επιχειρηματικό σχέδιο (business plan), την τεκμηρίωση του αειφόρου προσανατολισμού, καθώς και video με παρουσίαση του τελικού προϊόντος/υπηρεσίας.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις ομάδες μας!

Υπεύθυνος ομίλου: Α. Περάκης