Τα παιδιά βάζουν χρώμα στο μαύρο του πολέμου!

eikastikoi_-_giorti_28

Η διακόσμηση του Θεάτρου μας για τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου ακολούθησε, όπως κάθε χρόνο, την αρχή της επαφής των παιδιών, στο μάθημα των καλλιτεχνικών, με νέους τρόπους αντιμετώπισης του ιστορικού θέματος. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με την γνωριμία με ένα νέο υλικό, είτε με τη γνωριμία με ένα πρωτόγνωρο για τα παιδιά αισθητικό κίνημα.

Φέτος, οι δάσκαλοι των καλλιτεχνικών, Σάρα Γερουλάνου, Τάνυ Ζησιάδου, Στέλιος Κατσούλης, Θεοδώρα Παπάζογλου και  Ευτύχης Πατσουράκης, παρουσίασαν στην τάξη φωτογραφικό υλικό από την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων εκείνη την περίοδο και μέσα από συζήτηση στην τάξη έκαναν συσχετισμούς με εκείνες που βιώνουν τα παιδιά χωρών που δοκιμάζονται σήμερα από τον πόλεμο.

Προσπαθώντας να πλησιάσουμε το αισθητικό αποτέλεσμα της ασπρόμαυρης φωτογραφίας επιλέξαμε ως υλικό το κάρβουνο ζωγραφικής. Τα παιδιά, ερχόμενα σε επαφή με αυτό το καινούργιο γι' αυτά υλικό, ανακάλυψαν τις ιδιαιτερότητές του και τις εκφραστικές δυνατότητες που προσφέρει. Για το φόντο χρησιμοποιήθηκαν χρώματα pastel, σε κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις, προκειμένου να δοθεί στα έργα των παιδιών μία νότα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Τα έργα που φιλοτεχνήθηκαν ήταν ομαδικά, σε διάσταση 70 εκ Χ 100 εκ και ατομικά, σε διάσταση 25 εκ Χ 35 εκ.