KiVA

kiva

Τη φετινή σχολική χρονιά το πρόγραμμα KiVA εφαρμόστηκε σε όλα τα τμήματα της ε’ Δημοτικού. Αφού ολοκληρώθηκε η εφαρμογή του, τα παιδιά υπέγραψαν ένα συμβόλαιο με κανόνες τους οποίους δεσμεύτηκαν να τηρούν. Επιπλέον, έγραψαν τις σκέψεις τους για τα οφέλη του προγράμματος το οποίο πρέπει να σημειώσουμε ότι συμπληρώνει τη γενική πολιτική του Σχολείου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του Εκφοβισμού. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ότι δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης των «παιδιών-παρατηρητών», ώστε να τολμούν να ενισχύουν το παιδί-θύμα, αντί να ενθαρρύνουν-έστω και παθητικά-το παιδί-θύτη.

Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας τα παιδιά έγραψαν:

  • Κέρδισα γνώσεις που δεν είχα ακόμα ξεκαθαρίσει στο μυαλό μου (….). Έμαθα πως όταν αντιλαμβάνομαι ότι συμβαίνει bullying στο σχολείο μου, θα πρέπει να βοηθάω πάντα μιλώντας σε κάποιους δασκάλους ή στον ίδιο το θύτη λέγοντάς του ευγενικά πως αυτό που κάνει δεν είναι ωραίο και θα πρέπει να το σταματήσει. Δηλαδή έμαθα πως δεν πρέπει να είμαι σιωπηλός συνήγορος. Γιατί τελικά αυτοί που δεν δρουν και ξέρουν τι συμβαίνει, έχουν και αυτοί ευθύνη.
  • Πριν από το KiVA δεν είχα καταλάβει πως όταν κάποιος κοροϊδεύει κάποιον και εσύ γελάς βοηθάς τον θύτη στο να καταφέρει τον κακό σκοπό του.
  • Όταν βλέπουμε να κάνουν bullying πρέπει να δρούμε και όχι να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Με άλλα λόγια πρέπει να αντιδρούμε δυναμικά.
  • Κέρδισα τη συνεργασία με την τάξη μου, αφού συζητήσαμε τους κανόνες ομαδικά. Κατάφερα να συνεργαστώ με φίλους αλλά και με παιδιά που δεν κάναμε παρέα. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα KIVA είναι ένα πολύ πετυχημένο πρόγραμμα και ότι έχει αποτρέψει παιδιά από το να φέρονται άσχημα. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να ακολουθεί κανείς το πρόγραμμα KIVA και μακάρι να το έκαναν όλα τα σχολεία του κόσμου». (αποσπάσματα από κείμενα παιδιών όλων των τμημάτων της ε’ Δημοτικού).