Μαθηματικές ιστορίες στην α΄τάξη

mathimatikes_istories

Τα μαθηματικά είναι παντού, ακόμα και στα παραμύθια! Τα παραμύθια μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο για την καλλιέργεια της μαθηματικής σκέψης των παιδιών των μικρών τάξεων του Δημοτικού.

Έτσι στην α΄ τάξη το βιβλίο «Ο Ατσίδας και ο κλέφτης» του Jean Baptiste Bouronian, από τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες, έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να ακούσουν την  ιστορία, να την αναδιηγηθούν και να εμπνευστούν από αυτή δημιουργώντας τις δικές τους "μαθηματικές ιστορίες". Σχεδίασαν, ζωγράφισαν και έκαναν κατασκευές προκειμένου να διατυπώσουν μαθηματικά προβλήματα που προέκυπταν από τα στοιχεία του παραμυθιού. Στη συνέχεια, με αφετηρία την εμπειρική γνώση,  έλυσαν τα προβλήματα αυτά: έγιναν ντετέκτιβ και αναζήτησαν τα ίχνη ενός υποτιθέμενου κλέφτη δίνοντας λύσεις στους μαθηματικούς γρίφους που τα ίδια διατύπωναν.

Οι μαθητές και των πέντε τμημάτων της α΄ τάξης ασχολήθηκαν με πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες. Συνεργάστηκαν και επικοινώνησαν ομαδικά. Προσέγγισαν δημιουργικά την ιστορία ενός βιβλίου αναπτύσσοντας τη μαθηματική τους σκέψη και, κυρίως, συνδυάζοντας το παιχνίδι με τη μάθηση.