Eπίσκεψη του IB2 στο CERN

cern

Από τις  3 έως τις 6 Νοεμβρίου  πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή 16 μαθητών του ΙΒ2 στο μεγάλο κέντρο σωματιδιακής φυσικής CERN στη Γενεύη, με τη συνοδεία των καθηγητών Δ. Καρούμπαλη και Β. Μπαμπάτσικου.

Προηγήθηκε επίσκεψη στο μουσείο Albert Einstein στη Βέρνη, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν λεπτομέρειες για την ζωή  του μεγάλου φυσικού και να συζητήσουν τις αρχές της θεωρία της σχετικότητας. Ακολούθησε σύντομη περιήγηση στο κέντρο της Βέρνης και στον μεσαιωνικό οικισμό της Gruyères.

Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στο CERN και τον μεγάλο επιταχυντή πρωτονίων LHC.  Τα παιδιά με ενδιαφέρον παρακολούθησαν μια εισαγωγική παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις των δύο γιγαντιαίων πειραμάτων ATLAS και CMS. Στο ATLAS είδαν από κοντά το control room και συζήτησαν για το πώς λειτουργεί ο ανιχνευτής και η καταγραφή των δεδομένων. Στο CMS ένα μέρος της ξενάγησης ήταν στο service cavern, 85 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ξεναγούς - ερευνητές για την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs, το παρόν και το μέλλον των μεγάλων πειραμάτων.

Την τελευταία μέρα οι μαθητές έκαναν βόλτα στο κέντρο και την παλιά πόλη της Γενεύης.