Hμερίδα με θέμα «Οικολογική κρίση: Θαλάσσια Ρύπανση & Κλιματική Αλλαγή»

Hμερίδα με θέμα «Οικολογική κρίση: Θαλάσσια Ρύπανση & Κλιματική Αλλαγή»

Στο πλαίσιο της σειράς ημερίδων του Λυκείου «Ημέρα χωρίς μάθημα», τα παιδιά της Α’ Λυκείου παρακολούθησαν την 2η ενημερωτική εκδήλωση για φέτος με θεματικό άξονα «Οικολογική κρίση: Θαλάσσια Ρύπανση και Κλιματική Αλλαγή» την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου.

Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη της οικολογικής κρίσης με άξονα δύο κορυφαίες παραμέτρους της, τη θαλάσσια ρύπανση και την κλιματική αλλαγή, μέσω μιας επιστημονικής προσέγγισης με την συνδρομή ειδικών, αλλά και μια βιωματική παρουσίαση που ευαισθητοποίησε τα παιδιά ώστε να σχηματίσουν μια συνολική εικόνα του προβλήματος.

Το πρόγραμμα της ημερίδας διαρθρώθηκε σε τρεις ενότητες:

Α’ Μέρος: Θαλάσσια ρύπανση

  • Διαδικτυακή εισήγηση της κας Νικολέττας Δίγκα, Βιολόγου και ερευνήτριας του Τμήματος Οικοτοξικολογίας του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.ΘΑ), η οποία αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών και τις επιπτώσεις του φαινομένου στο θαλάσσιο οικοσύστημα.
  • Εισήγηση της κας Κωνσταντίνας Κωστούλα, Υπεύθυνης εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Healthy Seas, με κεντρικό θέμα την αντιμετώπιση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης, καθώς και των ενεργειών για την απομάκρυνση και αξιοποίηση των πλαστικών απορριμμάτων.
  • Μετά την επιστημονική προσέγγιση του προβλήματος ακολουθήσε επίδειξη από εξειδικευμένους επαγγελματίες δύτες, οι οποίοι παρουσίασαν στα παιδιά τον τρόπο δράσης τους στον βυθό, καθώς και τις στολές, τον εξοπλισμό και τον τρόπο επικοινωνίας τους.
  • Ακολουθήσε παρουσίαση της αποφοίτου μας κας Βαλεντίνας Βασιλάτου (’12), που δραστηριοποιείται στον χώρο της αξιοποίησης των πλαστικών μέσω Start up επιχείρησης, στο πλαίσιο της κυκλικής και γαλάζιας οικονομίας.

Β’ Μέρος: Κλιματική αλλαγή

  • Εισήγηση του αποφοίτου μας κ. Κωνσταντίνου Μαχαίρα (’91), Εθνικού Συντονιστή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το κλίμα και μέλους της Οργάνωσης Γη, με τίτλο: «Διεθνής Διάσκεψη για το κλίμα – COP-26 Glasgow (2021 United Nations Climate Change Conference)», στην οποία παρέστη και παρακολούθησε τις εργασίες της.

 Γ’ Μέρος: Συνάντηση εργασίας/workshops

  • Μετά το πέρας των εισηγήσεων και παρουσιάσεων, οι μαθητές/τριες χωρισμένοι σε ομάδες εργασίας επεξεργάσθηκαν ειδικά πρωτόκολλα/προτάσεις που αναφέρονται στις εθνικές δεσμεύσεις για την Παγκόσμια Συμφωνία για το Κλίμα.