ΣΧΟΛΕΙΟ

Εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες

Οι συμμετοχές των εκπαιδευτικών:

  • Η Άλκηστις Πατρινέλη, μαθηματικός στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, συμμετείχε ως ομιλήτρια στην εκδήλωση με θέμα «Galois - Abel: Βίοι… Σουπερνόβα!» της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ στο Μουσείο Ηρακλειδών. Στην ομιλία, παρουσιάστηκαν σημαντικές στιγμές από την πορεία των δύο σπουδαίων μαθηματικών, Niels Henrik Abel και του Évariste Galois, που, αν και έζησαν λίγο, πρόλαβαν να αφήσουν στις επόμενες γενιές ένα γόνιμο έργο που τροφοδοτεί την επιστημονική σκέψη μέχρι σήμερα.
  • O Παναγιώτης Λατσούδης, καθηγητής στο Γυμνάσιο & Λύκειο του Σχολείου, συμμετείχε ως εισηγητής στην εκδήλωση «Τα άγρια ζώα του δάσους στις γειτονιές μας» που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής, του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Ζωφριάς και της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχοινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου υπό την αιγίδα του Δήμου Φυλής και την υποστήριξη του ΟΦΥΠΕΚΑ και της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου στο Παλιό Δημαρχείο Χασιάς ενώ το θέμα της εισήγησης ήταν «Τα Κόκκινα ελάφια της Πάρνηθας και οι συχνές επισκέψεις τους στις γειτονιές μας. Οι κίνδυνοι και η προστασία τους».

  • Η Πηνελόπη Βουτσινά, υποδιευθύντρια του Γυμνασίου, συμμετείχε με την εισήγηση «The Future of Education in Diversity» στο διαδικτυακό International Conference on Philosophy of Education του College of Education, University of Southeast στις 7-19 Νοεμβρίου 2023.

  • Ο Βασίλης Ζώσης, μέλος της Διεύθυνσης του Δημοτικού, συμμετείχε με εισήγηση στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας που διοργανώθηκε από την Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας. Ο τίτλος της εισήγησής του ήταν: «Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού στο σχολικό περιβάλλον: Η ικανότητα του σχολείου στη διαχείριση των εκπαιδευτικών αλλαγών και η δέσμευση των εκπαιδευτικών». Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου 2023.

  • Η Πηνελόπη Βουτσινά, υποδιευθύντρια του Γυμνασίου, συμμετείχε με την εισήγηση «Virtue ethics and history of Science» στο 2ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Ακαδημίας Ιστορίας της Επιστήμης  στις 12-15 Σεπτεμβρίου 2023 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
  • Η Ναταλία Κοντιάδη, καθηγήτρια Γερμανικών, συμμετείχε στην Ημερίδα επιμόρφωσης καθηγητών/τριών Γερμανικής Γλώσσας εκπροσωπώντας το Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας με την παρουσίαση «Με τα σωστά λόγια: Η χρήση του λεξικού στις εξετάσεις του ÖSD» που πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2023. Επίσης συμμετείχε στο 15ο Διεθνές Εκπαιδευτικό Συνέδριο για τη διδασκαλία της Γερμανικής ως ξένης γλώσσας, που πραγματοποιήθηκε στις 8 & 9 Σεπτεμβρίου 2023 στην Ελληνογερμανική Αγωγή.
  • Η Ελένη Γερουλάνου, μέλος της Διεύθυνσης του Νηπιαγωγείου, παρακολούθησε το 13ο Συνέδριο της ΟΜΕΡ, αφιερωμένο στο παιχνίδι που έγινε στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη από τις 26 έως τις 28 Μαΐου. Συμμετείχε επίσης στην εισήγηση με τίτλο «Το Μουσείο Παιχνιδιών στο εικονογραφημένο βιβλίο. Η διπλή νοσταλγία της παιδικότητας».

  • Βασίλης Ζώσης, μέλος της Διεύθυνσης του Δημοτικού, συμμετείχε με εισήγηση στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Αναλυτικά Προγράμματα: Θεωρία και Πράξη» που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής. Ο τίτλος της εισήγησής του στην οποία συμμετείχε και ο Γ. Τρυφιάτης ήταν: «Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών και η Αξιολόγηση ως βασικός πυλώνας του γλωσσικού μαθήματος». Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2022.

  • Ο Σπύρος Α. Γεωργίου, Καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών του Σχολείου συμμετείχε ως εισηγητής στο Επετειακό Συνέδριο Το Κωνσταντινουπολίτικο και Μικρασιατικό θέατρο έως το 1922.  Συνέχειες και τομές στην Ελλάδα και τη διασπορά μέχρι τον 21οαιωνα που διοργανώθηκε τον Οκτώβριο του 2022, από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Η εισήγησή του είχε τον τίτλο: «Από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα: Η θεατρική πορεία του σκηνοθέτη και ηθοποιού Σπύρου Λίνα». 

  • Η Μαίρη Τουρκομανώλη, δασκάλα στο Δημοτικό, παρουσίασε εισήγηση στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Λόγου και Σκέψης «Ιστορία και Λογοτεχνία: Μία αμφίδρομη σχέση», που διοργάνωσαν το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Σχολή Μωραΐτη και η επιστημονική ένωση «Νέα Παιδεία». Ο τίτλος της εισήγησής της ήταν «Με τα φτερά της Λογοτεχνίας στην πραγματικότητα της Ιστορίας». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Απριλίου 2022 στη Σχολή Μωραΐτη.

  • Η Ελένη Γερουλάνου, Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου, συμμετείχε ως εισηγήτρια αλλά και ως υπεύθυνη εργαστηρίου για τους εκπαιδευτικούς στο συνέδριο που διοργάνωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου με τίτλο «Διαβάζω γιατί αλλάζω και αλλάζω γιατί διαβάζω» το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα παρουσιαστούν στο 38ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΙΒΒΥ στη Μαλαισία.

  • Η Ελένη Γερουλάνου, Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου, εκπροσώπησε την Ελλάδα στο «6ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ ΕΕ-Κίνας», μετά από πρόταση του πρέσβη της Ελλάδας στην Κίνα και πρόσκληση από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, επ’ ευκαιρίας της έκδοσης του βιβλίου της «Ένας αρκούδος μια φορά» (Εκδ. Πατάκη/Μουσείο Μπενάκη), σε εικoνογράφηση Ί. Σαμαρτζή, στα κινέζικα.

    Το φετινό φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, ήταν αφιερωμένο στη διαφορετικότητα και τη δημιουργικότητα των γυναικών συγγραφέων στην ΕΕ και την Κίνα. Το θέμα του ήταν “Through Women’s Eyes-Reading Between the Lines” και στη συζήτηση με θέμα: “Enchanting, Enriching, Engaging-Exploring the World of Children’s Literature” συμμετείχαν επίσης η Κινέζα ποιήτρια και συγγραφέας παραμυθιών, Lan Lan και η Λιθουανή συγγραφέας παιδικών βιβλίων και ποιήτρια, Εβελίνα Daciūtė.

  • Ο Παναγιώτης Λατσούδης, Δασολόγος, Περιβαλλοντολόγος και καθηγητής στο Γυμνάσιο, συμμετείχε ως εισηγητής στο Διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο «Οικολογικά Σχολεία: όλοι μαζί φροντίζουμε το περιβάλλον» που συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021. Η εισήγηση αφορούσε στις δράσεις του προγράμματος ΣΥΝ.ΔΡ.Α.ΜΩ. (Συνεργασία & Δράση για την Αειφορία στη Σχολή Μωραΐτη) και έγινε στην ενότητα «παρουσίαση καλών πρακτικών των σχολείων του δικτύου». Το σεμινάριο παρακολούθησαν περισσότεροι/ες από 300 εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα.

  • H Νεφέλη Μπιρμπάκου, συνιδρύτρια της shift, θα συμμετέχει ως ομιλήτρια με θέμα «Πόσο Σωστό είναι το Λάθος στην εκπαιδευτική διαδικασία;» στη διημερίδα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη “Road toSustainability”, που διοργανώνει το SDG Hub του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 22 & 23 Απριλίου. 

  • Η Χριστίνα Ρούτνερ, υπεύθυνη του τμήματος Γερμανικών και διευθύντρια του Ινστιτούτου ÖSD Ελλάδας - Σχολή Μωραΐτη, παρακολούθησε τις εργασίες της ετήσιας Ημερίδας Προξένων και Επίτιμων Προξένων, που διοργάνωσε στις 24 Οκτωβρίου 2019 η Αυστριακή Πρεσβεία, και συμμετείχε με εισήγηση με θέμα «Το ÖSD στην Ελλάδα: Στοιχεία – Αριθμοί - Εξέλιξη».

  • Η Μαριγώ Αλεξοπούλου, καθηγήτρια στο Γυμνάσιο, συμμετείχε στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2019, που διοργάνωσε το ίδρυμα Ωνάση και το Αρχείο Καβάφη και πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 14 Ιουλίου στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη. Θέμα της ομιλίας της: «Nostos in Cavafy's Ithaca».

  • Ο Ανδρέας Γρ. Κανδαράκης, δάσκαλος του Δημοτικού, συμμετείχε με εισήγηση στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Σχολείο και Πολιτισμός», το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας και συνδιοργάνωσαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής, η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδας και το Κολλέγιο Αθηνών-Ψυχικού. Ο τίτλος της εισήγησής του ήταν: «Ανάπτυξη μεταγνωστικών δεξιοτήτων μάθησης σε μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες ή/και ΔΕΠ-Υ μέσα από τη χρήση Φορητών Υπολογιστικών Μηχανών στην Εκπαίδευση». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2019 στο Κολλέγιο Αθηνών-Ψυχικού.

  • O Τάσος Κλάρος, Νηπιαγωγός, συμμετείχε με εισήγηση στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Μωραΐτη στις 30 Μαρτίου με θέμα «Από το λαχανόκηπο του νηπιαγωγείου στο πιάτο: μαθαίνοντας για τη φύση, τη διατροφή και την υγεία». Η ημερίδα διοργανώθηκε από την ΟΜΕP, Παράρτημα Αθηνών.

  • Η Πέγκυ Βουτσινά, υποδ/ντρια Γυμνασίου, συμμετείχε με την εισήγηση «Σκεπτικισμός και Θεωρίες Ενδοσκόπησης» στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας της Επιστήμης που διοργάνωσε το τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας Επιστήμης, από τις 29 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου.

  • Ο Ανδρέας Κανδαράκης, δάσκαλος του Δημοτικού, στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις ενημέρωσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης» του Κ.Ε.Κ. Γ. Γεννηματάς του Νομού Δωδεκανήσου  και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, παρουσίασε εισήγηση με τίτλο «ΔΕΠ-Υ και εθισμός στο διαδίκτυο», σε ημερίδα με θέμα «Η αξία της διάγνωσης και της παρέμβασης στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, στην αίθουσα της πρώην Εβραϊκής  Συναγωγής της Κω.

  • O Ανδρέας Βασιλόπουλος, μέλος της Διεύθυνσης του Δημοτικού, συμμετείχε με εισήγηση στο Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδας με θέμα «Τα Παιδαγωγικά Τμήματα στην Ελλάδα». Ο τίτλος της εισήγησής του ήταν: «Τα ΠΤΔΕ 21 χρόνια μετά: Η περίπτωση της ΠΤΔΕ της Πάτρας». Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στις 23-25 Νοεμβρίου 2018.

  • Elizabeth Ball, Biology teacher and deputy IB Coordinator, during the Molecular Frontiers symposium «Molecular Puzzles of Life» at MIT, Boston, US, on Saturday 17th November 2018, gave a presentation showing how questions from Moraitis School students of all ages, from kindergarten to IB, enriched their learning.

  • Ο Λεωνίδας Ρεμπελάκος, καθηγητής Ισπανικών, συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα που παρουσίασε στο 46ο ετήσιο συνέδριο της International Society for the History of Medicine εργασία με τίτλο «Military medical services during the Greek Civil War (1946 – 1949)».

    Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα από τις 3 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018. Η εργασία ανακοινώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου και εκπονήθηκε σε συνεργασία με τους Δρ. Μιχάλη Χρυσοφό και Κώστα Τσιάμη (τομέας Ιστορίας Ιατρικής του ΕΚΠΑ) και τη Δρ. Μαρία Μάνδηλα -Κουσουνή (Καθηγήτρια Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο)

  • Ο Ανδρέας Βασιλόπουλος, μέλος της Διεύθυνσης του Δημοτικού, συμμετείχε με εισήγηση στο 28ο Παγκόσμιο Συνέδριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Συγκριτικής Παιδαγωγικής -Comparative Education Society in Europe (CESE)- και έλαβε χώρα στην Λευκωσία από τις 29 Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου 2018. Το θέμα της εισήγησης στην οποία συμμετείχε και η Δ. Σταματοπούλου ήταν «Learning Outcomes and the Bologna Process - Issues of implementation: The case of the Department of Primary Education, University of Patras».

  • Ο  Χρήστος  Χατζηκωνσταντής, καθηγητής Οικονομικών του ΙΒ, στο πλαίσιο του δεύτερου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης, που οργανώθηκε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Παν/μιου Αθηνών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, παρουσίασε, την Κυριακή 13/5, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, εισήγηση με τίτλο  «Ρουμπρίκες αξιολόγησης (assessment rubric) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. H ανάπτυξη ενός περιγραφικού οδηγού αξιολόγησης της μαθητικής επίδοσης».

  • Η Χριστίνα  Ρούτνερ, υπεύθυνη του τμήματος Γερμανικών και διευθύντρια του Ινστιτούτου ÖSD Ελλάδας - Σχολή Μωραΐτη, διοργάνωσε το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Μωραΐτη, την Κυριακή 6 Μαΐου 2018, και  παρουσίασε εισήγηση, για τους/τις εξεταστές/ριες του ÖSD με θέμα «Βελτιστοποίηση των διορθώσεων».

  • Ο κ. Γ. Ανδρουλιδάκης, δάσκαλος στο Δημοτικό, συμμετείχε με εισήγηση, στις 21 Απριλίου 2018,  στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Αναζητώντας την καινοτομία, την τέχνη, την δημιουργικότητα» το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, την Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδας, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ –κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου- και τη Σχολή Μωραΐτη, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018». Το θέμα της εισήγησής του ήταν «Η δημιουργικότητα στην καθημερινότητα της σχολικής τάξης».

  • Ο κ. Ανδρέας Κανδαράκης, δάσκαλος του Σχολείου, συμμετείχε, ως επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας i-paidi, στη διεθνή διοργάνωση MONEY SHOW στο HILTON (07-09/01/2018) και εισηγήθηκε θέμα με τίτλο «Mobile Learning και Μαθησιακές Δυσκολίες / ΔΕΠ-Υ».

  • Ο κ. Νικόλας Λιαναντωνάκης, καθηγητής Μαθηματικών στην Α΄ Λυκείου (Pre-IB Class) και στο ΙΒ του Διεθνούς Κέντρου Σπουδών της Σχολής Μωραΐτη, έλαβε μέρος στο συνέδριο της  Ένωσης Ερευνητών της Διδακτικής Μαθηματικών (ΕΝΕΔΙΜ), 1-3 Δεκεμβρίου 2017, όπου παρουσίασε εργασία με θέμα «Ερευνητική Εργασία με έμπνευση IB».

  • Η κα Ειρήνη Νικολάου, καθηγήτρια του τμήματος Γερμανικών και εξετάστρια του Αυστριακού Ινστιτούτου ÖSD, διοργάνωσε στις 7 Οκτωβρίου 2017, εκ μέρους του Ινστιτούτου ÖSD Ελλάδας – Σχολή Μωραΐτη, το 2ο διαδικτυακό σεμινάριο για τις εξετάσεις πιστοποίησης της γερμανικής γλώσσας. στο οποίο συμμετείχε με την εισήγηση «Στρατηγικές στην κατανόηση κειμένου στο επίπεδο Β1».

  • Η κα Μαρία Μόσχου, καθηγήτρια Γερμανικών συμμετείχε με εισήγηση στις 17 Σεπτεμβρίου 2017, στην Ημερίδα Επιμόρφωσης Καθηγητών γερμανικής γλώσσας, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καθηγητών Γερμανικών Π.Ε.ΚΑ.ΓΕ.Π.Ε. στον Πολυχώρο Αθηναΐς με θέμα «Το ÖSD καινοτομεί και πάλι, φιλικός διαχωρισμός ενοτήτων στις εξετάσεις ÖSD Α1, Α2, Β2, Γ1».

  • Η κα Χριστίνα  Ρούτνερ, υπεύθυνη του τμήματος Γερμανικών και διευθύντρια του Ινστιτούτου ÖSD Ελλάδας - Σχολή Μωραΐτη, συμμετείχε με εισήγηση στις 10 Σεπτεμβρίου 2017,  στην Ημερίδα Επιμόρφωσης Καθηγητών γερμανικής γλώσσας, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καθηγητών Γερμανικών Π.Ε.ΚΑ.ΓΕ.Π.Ε. στο Ξενοδοχείο Capsis στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Το ÖSD καινοτομεί και πάλι, φιλικός διαχωρισμός ενοτήτων στις εξετάσεις ÖSD Α1, Α2, Β2, Γ1».

  • Ο κ. Ανδρέας Βασιλόπουλος, μέλος της Διεύθυνσης του Δημοτικού, την Παρασκευή 01.09.17, συμμετείχε με εισήγηση στο πρώτο Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς με θέμα «Μελετώντας, Διδάσκοντας, Μαθαίνοντας για την Ευρώπη». Η εισήγηση, σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό Ρ. Μαυρόγιαννη, είχε τίτλο «Η Διεθνοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης: Ο Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας».

  • Η κα Πέγκυ Βουτσινά, υποδιευθύντρια Γυμνασίου, συμμετείχε με ανακοίνωση με θέμα «Autonomy and Authority in question» στο διεθνές συνέδριο Confronting Contemporary Educational Challenges Through Research που έγινε στην Πάτρα από τις 30/6 έως τις 2/7.

  • Η κα Πέγκυ Βουτσινά, υποδιευθύντρια του Γυμνασίου, συμμετείχε με θέμα «Η κριτική σκέψη στα Προγράμματα Σπουδών του Γυμνασίου» στο Πανελλήνιο Συνέδριο Προγραμμάτων Σπουδών, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου στο Κολλέγιο Αθηνών-Ψυχικού.

  • Η κα Βίκυ Σαχπάζη, δασκάλα Orff στο Σχολείο, συμμετείχε ως ομιλήτρια στο φετινό TEDxKids. Στην ομιλία της με τίτλο «Η σοβαρή πλευρά του κλόουν» αναφέρθηκε στα οφέλη του γέλιου στον άνθρωπο. Από τον Μάρτιο του 2016, η κα Σαχπάζη συμμετέχει στην οργάνωση της ομάδας καλλιτεχνών τσίρκου «WHO NOSE» υπό την αιγίδα της ανθρωπιστικής οργάνωσης Clowns without borders Sweden.

  • Η κα Β. Σερέπα, φυσικός στο Δημοτικό, συμμετείχε με εργασία στο συνέδριο HiSTEM 2016,  Hellenic Conference on Innovating STEM education, από τις 16 έως τις 18 Δεκεμβρίου 2016. Η εργασία της είχε τίτλο «STEM activities for kids. Πρόταση για εφαρμογή STEM δραστηριοτήτων». 

  • Η κα Πέγκυ Βουτσινά, υποδ/ντρια του Γυμνασίου, συμμετείχε με ανακοίνωσεις στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας της Επιστήμης (1-3/12) με θέμα «Η κριτική στις σύγχρονες θεωρίες γνώσης στον χώρο της ενδοσκόπησης» και στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (18-19/11) με θέμα «Η συμβολή της σύγχρονης γνωσιολογίας στον χώρο της εκπαίδευσης».

  • Η κα Χριστίνα  Ρούτνερ, υπεύθυνη του τμήματος Γερμανικών και διευθύντρια του Ινστιτούτου ÖSD Ελλάδας - Σχολή Μωραΐτη, συμμετείχε με εισήγηση, στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2016, στις επιστημονικές ημερίδες που διοργάνωσαν τα κεντρικά του ÖSD στη Γενεύη και στη Λωζάνη αντίστοιχα, με θέμα «Από τη θεωρία στην πράξη: η δημιουργία ενός Ινστιτούτου και η εξάπλωση του δικτύου του. Η πρόκληση, η εμπειρία, οι δυσκολίες».  

  • Η κα Ειρήνη Νικολάου, καθηγήτρια του τμήματος Γερμανικών, συμμετείχε με εισήγηση στις 18 Σεπτεμβρίου 2016,  στην Ημερίδα Επιμόρφωσης Καθηγητών γερμανικής Γλώσσας, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καθηγητών Γερμανικών Π.Ε.ΚΑ.ΓΕ.Π.Ε. στο ξενοδοχείο Capsis, με θέμα «ÖSD KIDA2: Με φιλικότητα προς το παιδί και θέτοντας βάσεις για τη συνέχεια: Μια σίγουρη επιτυχία!».

  • Η κα Χριστίνα  Ρούτνερ, υπεύθυνη του τμήματος Γερμανικών και διευθύντρια του Ινστιτούτου ÖSD Ελλάδας - Σχολή Μωραΐτη, συμμετείχε με εισήγηση στις 11 Σεπτεμβρίου 2016, στην Ημερίδα Επιμόρφωσης Καθηγητών γερμανικής Γλώσσας, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καθηγητών Γερμανικών Π.Ε.ΚΑ.ΓΕ.Π.Ε. στον Πολυχώρο Αθηναΐς, με θέμα «ÖSD KIDA2: Με φιλικότητα προς το παιδί και θέτοντας βάσεις για τη συνέχεια: Μια σίγουρη επιτυχία!».

  • Ο κ. Λεωνίδας Ρεμπελάκος, καθηγητής Ισπανικών, συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα που παρουσίασε στο 45ο ετήσιο συνέδριο της International Society for the History of Medicine εργασία με τίτλο «La muerte de una princesa, la fundación de un hospital: El caso de la princesa Alejandra de Grecia».

    Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Άιρες από τις 5 ως τις 9 Σεπτεμβρίου 2016. Η εργασία παρουσιάστηκε με τη μορφή poster και εκπονήθηκε σε συνεργασία με την κα Μαριάννα Καραμάνου και τον κ. Κώστα Τσιάμη, διδάκτορες της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

  • Η κα Χριστίνα Ρούτνερ, υπεύθυνη του τμήματος Γερμανικών, συμμετείχε με εισήγηση στο διήμερο συνέδριο «Ψηφιακή Επανάσταση και Σχολείο» που διοργάνωσε η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμούς και Γενικής Παιδείας, στις 14 & 15 Απριλίου, στο αμφιθέατρο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Θέμα της εισήγησης «Ψηφιακή επανάσταση και βιβλίο – «Book App»: μια καινοτόμος εφαρμογή». 

  • Ο κ. Χρήστος Χατζηκωνσταντής, καθηγητής Οικονομικών στο ΙΒ, συμμετείχε στις εργασίες του 3ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, από τις 26 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2016, με την εργασία «Σχέσεις και κλίμα στη σχολική μονάδα: Εμπειρική διερεύνηση των αντιλήψεων ανά σχολική βαθμίδα».

  • Η κα Μαριγώ Αλεξοπούλου, φιλόλογος στο Γυμνάσιο, παρουσίασε ομιλία με τίτλο «Ο ύπνος από τον Όμηρο στον Καβάφη» σε επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ο 'Υπνος και η σημασία του για την υγεία των εφήβων», η οποία διοργανώθηκε από το Τμήμα Αγωγής Υγείας Δ.Δ.Ε. Β' Αθήνας, στις 5 Φεβρουαρίου 2016.

  • Η κα Δ. Μιχαήλ, δασκάλα Μουσικής, και η κα Β. Σερέπα, δασκάλα Φυσικών Επιστημών στο Δημοτικό, παρουσίασαν εργασία τους με τίτλο «Εργαστήρι του Ήχου» στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας. Το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας, και διεξήχθη στη Λάρισα από 23 έως και 25 Οκτωβρίου 2015. 

  • Η κα Χριστίνα  Ρούτνερ, υπεύθυνη του τμήματος Γερμανικών και διευθύντρια του Ινστιτούτου ÖSD Ελλάδας - Σχολή Μωραΐτη, συμμετείχε με εισήγηση στις 27 Σεπτεμβρίου 2015,  στην Ημερίδα Επιμόρφωσης Καθηγητών γερμανικής γλώσσας, που συνδιοργάνωσαν οι Σύλλογοι Καθηγητών Γερμανικών Π.Ε.ΚΑ.ΓΕ.Π.Ε.και ΣΥ.ΚΑ.ΓΕ στον Πολυχώρο Αθηναΐς με θέμα «ÖSD ZB2/B2J Οι αλλαγές στη νέα προφορική εξέταση. Αποτελέσματα των εξεταστικών περιόδων 2014-2015. Καινοτομίες και μελλοντικά σχέδια του  Ινστιτούτου ÖSD Ελλάδας - Σχολή Μωραΐτη».

  • Ο κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλής, καθηγητής Οικονομικών στο ΙΒ, παρουσίασε στο 27ο ετήσιο συνέδριο της European Association for Evolutionary Political Economy, εργασία του με τίτλο «Weathering the Storm: The performance of the largest industrial firms in Greece during the Great Depression».

    Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Γένοβα από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2015 με θέμα  «New Role for the Financial System» . Η εργασία πραγματεύεται τη συμπεριφορά των 50 μεγαλυτέρων ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου 1927-1936 και εκπονήθηκε σε συνεργασία με την κα Ιωάννα Πεπελάση, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΟΠΑ και τον κ. Στέφανο Ζάρκο, επίκουρο καθηγητή του ALBA.

  • O κ. Ανδρέας Βασιλόπουλος, μέλος της διεύθυνσης του Δημοτικού, ήταν κεντρικός ομιλητής στη διημερίδα που διοργανώθηκε, στις 9 και 10 Ιουνίου 2015, από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος DEVCORE –Development of Learning Outcomes Approach – A way to a better comparability, recognition and employability at the labor market. Η ομιλία του είχε τίτλο «The development of Learning Outcomes as a tool for reshaping education in Europe».

  • Η κα Elizabeth Ball, καθηγήτρια  βιολογίας και αναπληρώτρια συντονίστρια του ΙΒ, συμμετείχε με εισήγηση στο επιστημονικό συμπόσιο που οργάνωσε η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών και το Πανεπιστήμιο Chalmers, στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, από τις 3 έως τις 8 Μαΐου 2015. Η εισήγησή της είχε τον τίτλο « Ας μιλήσουμε για την επιστήμη», και περιέγραφε μια προσέγγιση για την εμπλοκή των νέων μαθητών σε συζητήσεις σχετικά με την επιστήμη, με εργαλείο την παγκόσμια γλώσσα της τέχνης.

  • Ο κ. Παναγιώτης Λατσούδης, καθηγητής στο Γυμνάσιο-Λύκειο, συμμετείχε με ανακοίνωση στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. με θέμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Εκπαίδευση για την Αειφορία». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από τις 8 έως τις 10 Μαΐου 2015.

  • Η κα Χριστίνα  Ρούτνερ, υπεύθυνη του τμήματος Γερμανικών και διευθύντρια του Ινστιτούτου ÖSD Ελλάδας - Σχολή Μωραΐτη, συμμετείχε με εισήγηση στις 17, 18 και19 Απριλίου 2015,  στις ημερίδες ξενόγλωσσης εκπαίδευσης που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Palso της Κρήτης σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο με θέμα: «Αναγνώριση, Αποτελέσματα, Καινοτομίες. Το ÖSD στην Κρήτη».

  • Η κα Σ. Αθανασοπούλου-Κυπρίου, καθηγήτρια Θεολογίας στο Γυμνάσιο, συμμετείχε σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσαν μεταξύ άλλων οι Θεολογικές σχολές του Αριστοτελείου Παν/μίου και του Τιμίου Σταυρού Βοστόνης με θέμα «Διακόνισσες, χειροτονία των γυναικών και Ορθόδοξη θεολογία». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Ιανουαρίου 2015, και ο τίτλος της εισήγησής της ήταν «Women’s Ordination and the eschatological body. Towards an Orthodox anthropology beyond sexual difference».

  • Η κα Χριστίνα Ρούτνερ, Υπεύθυνη του τμήματος Γερμανικών και διευθύντρια του Ινστιτούτου ÖSD Ελλάδας, συμμετείχε με εισήγηση στην επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015 το Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας – Σχολή Μωραΐτη, στη Σχολή Μωραΐτη, με θέμα «Το Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας: Κατακτήσεις, στατιστικά αποτελέσματα και μελλοντικοί στόχοι».

  • Η κα Πηνελόπη Βουτσινά, καθηγήτρια Θεολογίας στο Γυμνάσιο,  συμμετείχε με ανακοίνωση στο 3ο πανελλήνιο συνέδριο φιλοσοφίας της επιστήμης που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από τις 27 έως τις 29 Νοεμβρίου 2014.  Η ανακοίνωσή της είχε τίτλο «Η γνωσιολογία της ενδοσκόπησης» και θα δημοσιευτεί στο αγγλόφωνο περιοδικό Analytica.  Συμμετείχε επίσης στις 5 Δεκεμβρίου 2014 με ανακοίνωση σε σειρά σεμιναρίων που διοργάνωσε ο Σταύρος Ζουμπουλάκης στο ίδρυμα Άρτος Ζωής. Η ανακοίνωσή της είχε τίτλο «Η πρόσληψη και ο προσεταιρισμός του I. Kant από τη ευρωπαϊκή θεολογική σκέψη».

  • H κα Ντένια Αθανασοπούλου-Κυπρίου, θεολόγος καθηγήτρια του Γυμνασίου, συμμετείχε με εισήγηση στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (6-9 Νοεμβρίου 2014, Πάτρα) με θέμα «Συμβουλευτική Ψυχολογία: Σύγχρονες τάσεις, μελλοντικοί προσανατολισμοί». Η εισήγησή της αφορούσε θέματα διαπροσωπικών σχέσεων.

  • Ο κ. Κωστής Ανδριόπουλος, καθηγητής Mαθηματικών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, συμμετείχε με εισήγηση, στις 30 Οκτωβρίου 2014, στην Ημερίδα της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας με θέμα «Εναλλακτικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις. Για ένα διαφορετικό σχολικό μάθημα». Η εισήγησή του είχε τον τίτλο «Λίγη έμπνευση, παρακαλώ;».

  • Η κα Ι. Κατσίμπρα και η κα Ε. Μπούμπουρα, δασκάλες του Δημοτικού, παρουσίασαν στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Εταιρεία Σπουδών την 30η Οκτωβρίου 2014, εργασία τους με τίτλο: «Μαθηματικά και Φωτογραφία (photomath)».

  • Η κα Κ. Μίχα και ο κ. Α. Βασιλόπουλος, εκπαιδευτικοί του Δημοτικού, παρουσίασαν, στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Εταιρεία Σπουδών την 30η Οκτωβρίου 2014, εργασία τους με τίτλο: «Ποιος, πού, πότε, πώς και γιατί». 

  • Η κα Χριστίνα Ρούτνερ, Υπεύθυνη του τμήματος Γερμανικών και Διευθύντρια του Ινστιτούτου ÖSD Ελλάδας, συμμετείχε στις 7 και στις14 Σεπτεμβρίου 2014 με εισήγηση στις ημερίδες επιμόρφωσης του Π.Ε.ΚΑ.ΓΕ.Π.Ε. (Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Ελλάδας Π.Ε.) που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Καψής και στην Αθήνα στο ξενοδοχείο President αντίστοιχα. Η εισήγηση είχε θέμα «Οι εξετάσεις του ÖSD. Αποτελέσματα των πρώτων εξεταστικών περιόδων»

  • Ο κ. Λεωνίδας Ρεμπελάκος, καθηγητής του τμήματος Ισπανικών, παρουσίασε εργασία μαζί με ομάδα επιστημονικών συνεργατών του  στην  44η ετήσια συνάντηση της American Urological Association, που πραγματοποιήθηκε από τις 16 ως τις 21 Μαΐου 2014 στο Ορλάντο (Φλόριντα) των ΗΠΑ. H εργασία με τίτλο «Syphilis’ impact on late works of classical music composers» σε μορφή πόστερ, απέσπασε το πρώτο βραβείο «Earl Nation Retrospectroscope Award of the AUA» για το 2014. Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί το Μάιο του 2015 στη Νέα Ορλεάνη.  

  • Η κα Σ. Αθανασοπούλου-Κυπρίου, καθηγήτρια Θεολογίας, συμμετείχε στο Α΄ Επιστημονικό Συνέδριο του μετα-πτυχιακού προγράμματος σπουδών στη θεολογία του Ελληνικού Ανοικτού Παν/μίου όπου και διδάσκει. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα 3-4 Μαΐου 2014 και ο τίτλος της εισήγησής της ήταν «Η σχέση λογοτεχνίας και θρησκείας και ο ρόλος των λογοτεχνικών αφηγήσεων στη θρησκευτική εκπαίδευση».
  • Η κα Ελένη Γερουλάνου συμμετείχε με εισήγηση σε ημερίδα που διοργανώθηκε, στις 2 Απριλίου 2014, από τη Διεύθυνση Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς καθώς και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας του Δήμου Πετρούπολης, με θέμα: «Η Σημασία των Εξωσχολικών Δραστηριοτήτων και η Παιδαγωγική Αξιοποίησή τους». Η εισήγησή της είχε τίτλο: «Μουσείο και βιβλίο τέχνης: Μία σχέση αμφίδρομη».
  • Ο κ. Παναγιώτης Λατσούδης, καθηγητής Τεχνολογίας στο Γυμνάσιο, συμμετείχε ως εισηγητής στην ημερίδα που διοργάνωσε στις 29 Μαρτίου 2014 το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου στην Άνδρο με θέμα «Αναζητώντας τους φυσικούς θησαυρούς της ζώνης Ειδικής Προστασίας Άνδρου».
  • Ο κ. Κωνσταντίνος Πατσαρός, εκπαιδευτικός του Δημοτικού, συμμετείχε με εισήγηση σε ημερίδα με θέμα «Τα χαρισματικά παιδιά ως επένδυση στο μέλλον», την οποία διοργάνωσε στις 15 Φεβρουρίου 2014 το Κέντρο Μελέτης Ψυχοφυσιολογίας και Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανε-πιστημίου Αθηνών. Στην εισήγησή του παρουσίασε ένα σχέδιο εμπλουτισμένου μαθήματος με τίτλο «Η Ακρόπολη των Μυκηνών», που έχει ως στόχο να ενεργοποιήσει την πρωτότυπη σκέψη των χαρισματικών παιδιών.
  • Η κα Χριστίνα Ρούτνερ, υπεύθυνη του τμήματος Γερμανικών και συντονίστρια του ÖSD στην Ελλάδα, συμμετείχε με εισήγηση στην επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε το τμήμα Γερμανικών την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014 στη Σχολή Μωραΐτη με θέμα «ÖSD και η νέα εξέταση Zertifikat B1».
  • Ο κ. Ανδρέας Κανδαράκης, εκπαιδευτικός του Δημοτικού, παρουσίασε σε εκπαι-δευτικούς και μέλη των Συλλόγων Γονέων σχολείων Α΄/Βάθμιας και Β΄/Βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Τανάγρας, το θέμα «Παιδαγωγική Διδακτική ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες ή/και προβλήματα συμπεριφοράς στον χώρο του σχολείου» σε σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2013.
  • Η κα Τζιάνα Τσαϊλακοπούλου, φιλόλογος στο Λύκειο, συμμετείχε με ανακοίνωση στο Επιστημονικό Συμπόσιο που οργάνωσε η Εταιρεία Σπουδών στις 13&14 Δεκεμβρίου 2013 με θέμα «Τα πεδία έρευνας του Αλέξη Δημαρά». Η ανακοίνωσή της είχε τον τίτλο «Από τα Αρχαία στα Νέα και πίσω».
  • Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμ-ματος Engineer στο οποίο συμμετέχουν, εδώ και δύο χρόνια το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Δημοτικό του Σχολείου εκπροσωπώντας την Ελλάδα, η κα Λ. Μουτσίου και ο κ. Α. Βασιλόπουλος, εκπαιδευτικοί του Δημοτικού, πήραν μέρος σε διημερίδα που διοργάνωσε το Ευγενίδειο Ίδρυμα (21-22/11/13) με στόχο τη διάχυση των δράσεων του προγράμματος στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας.
  • Ο κ. Α. Βασιλόπουλος παρουσίασε στους συμμετέχοντες τους στόχους του Engineer καθώς και τις εμπειρίες του από την πιλοτική του εφαρμογή που έλαβε χώρα κατά την περασμένη σχολική χρονιά (2012-2013) στο Δημοτικό του Σχολείου
  • Η κα Ελένη Γερουλάνου, διευθύντρια του Νηπιαγωγείου, συμμετείχε σε συνέδριο με θέμα «Το Εκπαιδευτικό Μουσείο: Καινοτομίες και Τεχνολογίες που Μεταμορφώνουν τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα των Μουσείων». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2013, στο Μουσείο Μπενάκη και διοργανώθηκε από το British Council και την Αμερικανική Πρεσβεία.